Gratis verzending naar Nederland en België

5 tips voor een beter slaapritueel

“Ik wil nog niet gaan slapen”, een uitspraak die voor veel ouders waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Na een lange drukke dag is het voor sommige kinderen moelijk om in bedtijdmodus te geraken. Een goed en vast slaapritueel kan dat bevorderen. En goed nieuws! Wij geven je alvast 5 tips om je daar mee te helpen.

1. Een simpel en voorspelbaar slaapritueel

  Een duidelijk slaapritueel zal de overgang van dag naar nacht makkelijker laten verlopen. Door elke dag vast te houden aan een vaste routine weet je kind wat er verwacht wordt. Hierdoor zal hij/zij doorheen de slaaproutine al in slaapmodus geraken en sneller klaar zijn om naar dromenland te vertrekken.

  2. Tot rust komen

  Doorheen de dag worden we blootgesteld aan allerlei prikkels. Daarom is het zowel voor jou als voor je kind belangrijk om voor het slapen gaan even te ontspannen. Kies voor rustige activiteiten zoals een verhaaltje voorlezen, samen een slaapliedje zingen of samen even gezellig knuffelen.

  3. Bed betekent slapen

  Een bed dient enkel om in te slapen. Het is belangrijk dat je je kind dit goed duidelijk maakt. Laat je kind daarom niet spelen in bed of dreig nooit als straf met vroegtijdig naar bed gaan. Op deze manier associeert je kind zijn bed met slapen en niet met andere dingen. Waardoor hij/zij sneller zal inslapen.

  4. Vind jullie ritme

  Elk kind is uniek! En zo ook hun slaapritueel. Het ene kind is moe om 18 uur, het andere pas om 21 uur. Probeer daarom goed de vermoeidheidssignalen te herkennen. Begint je kind te gapen, in de ogen te wrijven of is hij/zij sneller geprikkeld? Dan is het tijd om te gaan slapen. Is je kind al erg moe en lastig bij het naar bed brengen? Probeer de volgende dag dan een beetje vroeger te gaan slapen.

  5. Maak er een leuk moment van

  Vergeet er vooral niet van te genieten. Maak er voor jou en je oogappel een aangenaam ritueel van waar jullie dagelijks naar uit kijken. Zie het als een gezellig quality time momentje voor jullie beiden.